onsdag 21 mars 2012

ALMA matters?

Igår offentliggjordes årets ALMA-pristagare. ALMA firar 10 år i år och har genom åren delats ut till storheter som Philip Pullman och Kitty Crowther. Det delas ut till minne av Astrid Lindgren och är världens näst största litterära pris, bara Nobelpriset är större. I pengar räknat, vill säga. 
För hur många känner till det? Hur många bryr sig ens? Kommer årets vinnare Guus Kuijer locka tusentals nya läsare? Jag är tveksam.  För hur mycket vi som jobbar med det än bryr oss om barn- och ungdomslitteratur hamnar det alltid lite i periferin. Det blir en notis i kulturnyheterna, en uppgiven artikel i DN där Lotta Olsson beklagar att Kuijer är ganska tråkig.
Hur skall barnlitteraturen vinna mark om inte ens fem miljoner kronor kan ge den pondus? Jag vill ha större spektakel! Jag vill ha vadslagningsbyråer, ryktesspridningar och någon som ropar "äntligen"!
 För det borde vara skitstort, det här.  Astrid Lindgrens minne är värt mer än en notis. Guus Kuijer borde bli en lika stor stjärna nu som förra årets Nobelpristagare Tomas Tranströmer som direkt hamnade på nätbokhandlarnas topplista. Hur ser det ut på adlibris och Bokus idag? Kuijer lyser med sin frånvaro.  Även om Bokus faktiskt puffar för honom.

Jag skall också puffa lite. Läs Guus Kuijer, vetja! Han vann precis världens näst största litterära pris!
Den här boken, Boken om allting räknar han själv som sin bästa. Men jag gillar böckerna om Polleke bättre. 


1 kommentar:

  1. Maria Gustavssonmars 21, 2012

    Böckerna om Polleke är underbara!

    SvaraRadera