söndag 18 mars 2012

Grattis Barbro Lindgren!

En av Sveriges och världens finaste författare fyller 75 år idag. Så passa på att läsa om dina gamla favoriter eller få en ny!
Barbro Lindgren har skrivit så många böcker att inte ens jag har läst alla. Hon har skrivit för väldigt små barn i böckerna om Max, för lite större om grisen Benny och för ganska stora barn i böckerna om Sparvel.

För full bibliografi klicka här. 
 Min favorit som jag aldrig tröttnar på är Loranga, Masarin och Dartanjang. Det är inte bara jag som aldrig tröttnar. Boken som först kom ut 1969 har genom åren blivit tv-serie, tecknad film och opera. Nu senast som serie. Helst skall man lyssna på den som ljudbok för optimal njutning. Men se till att skaffa den version där Toivo Pawlo läser. Inte den nya med Björn Kjellman.
Boken som egentligen är två handlar om en helt absurd familj som bor i ett hus mitt ute i skogen. Det är pappa Loranga som alltid bär tehuva som hatt, hans son Masarin som är en liten tjock kille som gillar bullar och sin krigarkniv och farfar Dartanjang som bor i ett litet hus bredvid för att inga baciller skall hoppa på honom. Han är livrädd för baciller. Inne i skogen, uppe i ett träd bor gammelmorfar som är så gammal att han har blivit en fågel. De hälsar på honom ibland och ger honom lite frön och en pilsner.
Som transport har de en galen giraff som äter upp allt i dess väg och ibland kommer tjyven Gustaf och hälsar på när han har fått ledigt från fängelset.
En dag kommer det  tusen tigrar till Lorangas och Masarins förtjusning och vips så är de deras! De matar dem med varmkorv.  Ja, ni förstår ju. Det här är helt galet och så roligt. Läs! Barbro Lindgren själv hävdar att det bygger på verkliga händelser.
Dagens boktips och dagen grattis: BARBRO LINDGREN! HURRA, HURRA, HURRA!                                    

Teveserien från 1975. Lyssna på Toivo Pawlo! Legendariskt!

Tecknad film från 2005:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar