måndag 2 januari 2012

Skogens systrar av Petrus Dahlin

 Äntligen är serien komplett och jag har fått läsa den tredje och avslutande delen i den mest ruskiga och otäcka serie jag har läst i hcf-hyllan någonsin!
I den första boken Skogens systrar lär vi känna Tom.
Tom har sommarlov och är på landet med sina föräldrar. Men det är inte som det brukar vara. Det händer mystiska, oförklarliga saker. Mat försvinner från skafferiet och hans kläder från stranden när han badar. Det är som att det är någon där. Spökar det?
I skogen lever tre systrar. De har varit fyra men Tilda dog när deras stuga brann ner. Föräldrar har de inga och de är på rymmen undan socialen, undan olika fosterhem som skulle skilja dem åt. Men de kan bara inte skiljas åt. Särskilt inte nu när Tilda är död. Tilda som inte riktigt kan lämna sina systrar. Hon vill inte vara ensam. Hon saknar sin tvillingsyster Vilda och försöker både locka och tvinga över henne till andra sidan. När systrarna lär känna Tom blir Tilda avundsjuk Dödligt avundsjuk. Ingen skall få ta hennes systrar ifrån henne!

I andra boken Flykten är systrarna placerade i olika hem och kända av polisen på grund av det där som hände Tom, när han nästan dödades av Tilda.
 Nu är det Tuva som berättar. Tuva avskyr sin fosterfamilj och längtar nästan ihjäl sig efter sina systrar. Hon planerar att rymma sin väg och och försöka hitta sina systrar, Vilda och Månfare. Det är spännande som värsta actionfilmen att följa Tuvas planering steg för steg hur hon skall söka rätt på systrarna, hitta dem och genomföra deras flykt och sen kunna hålla sig gömda. Och var skall de gömma sig? Var skall de bo nu när Toms sommarstuga inte går längre. Och hur skall de få tag i mat? Och framför allt, hur skall de förlika sig med att Tilda är borta?

I den sista boken Brunnen är de tillbaka i närheten av Toms stuga. Det är även Tom. Tuva kan inte låta bli att smyga på honom, bara se på honom lite. Men så kan hon inte låta bli att bli upptäckt. Tom blir rädd som för ett spöke, som för Tilda och kastar sin bok mot henne och hon springer in i skogen igen.
Boken får hon däremot med sig och den läser de tillsammans, systrarna. De läser om legenden om de sju brunnarnas stig och om hur man i den sjunde brunnen kan hämta tillbaka sina döda. På kartan och enligt beskrivningarna i boken ser det ut som att stigen finns precis i närheten. Tänk om de kunde hitta den! Tänk om de kunde hämta Tilda tillbaka från dödsriket!
När Tom listar ut vad de tänker göra kommer han med och hjälper dem. Tuva blir så lycklig. Tänk om Tom känner likadant som hon!
Den här är den otäckaste av de tre böckerna. Slutscenerna skall man nog läsa när det är riktigt ljust ute och mamma och pappa är hemma! Gastkramande i dubbel bemärkelse!
Kolla här om böckerna finns inne.

1 kommentar:

  1. jag bara älskar dem hära bökerna. Jag är glad att jag hittade dem här i skolan och i biblioteket!!! Jag tycker att folk ska läsa dem här böckerna dem är inte ett dugg tråkiga!! ^-^

    SvaraRadera