onsdag 30 november 2011

Skuggorna av Jacqueline West

Igår kväll satt jag i min favoritfåtölj, drack te och åt mjuk pepparkaka och tindrade lite i skenet av adventstjärnan i fönstret. Myset blev komplett med den bästa boken just nu, Skuggorna av Jacqueline West som är första delen i den nya serien Annanstans.
Olive och hennes föräldrar har flyttat in i ett stort, gammalt hus. Olive har lov och medan föräldrarna är på sitt arbete passar hon på att gå på upptäcktsfärd i huset. De har köpt det fullt möblerat så det finns mycket att titta på. Särskilt på väggarna där det överallt hänger tavlor. Alla verkar de vara målade av samma konstnär. I ett rum hittar Olive ett par märkliga glasögon. De är så fina att Olive inte kan låta bli att sätta på sig dem och med glasögonon på ser hon tavlorna på ett helt nytt sätt. Tavlorna blir levande och motiven rör sig. Hon ser hur regn faller, hur träd svajar i vinden och hur människor blinkar åt henne. Olive tror knappt sina ögon men så börjar ett porträtt att tala med henne och i en annan tavla ser hon en pojke som ser olycklig ut. Pojken heter Morton och är fast i den värld som finns inuti tavlan. Världen Annanstans. Med hjälp av glasögonen kan Olive ta sig in och ur tavelvärldarna för att försöka rädda Morton och huset och sig själv undan en ond trollkarl som levde i huset för länge, länge sen men som finns bevarad i tavlorna. Till sin hjälp har hon tre talande katter. Eller? Kan hon lita på dem?
Den här boken är så himla bra att jag saknar ord. Det är en riktig gotisk berättelse som påminner om en annan favorit, nämligen Coraline av Neil Gaiman. Kanske har ni sett filmen? Också himlans bra.
Det är mys-rysigt och suggestivt och spännande och jag önskar mig  såna här glasögon i julklapp! Och förstås del två som tyvärr bara finns på engelska ännu.

Har vi boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar