måndag 17 oktober 2011

Darren Shan

Om mindre än två veckor är det äntligen Halloween! Näst efter den självklara förstaplatsen Julafton (och min födelsedag förstås men den firas inte lika stort överallt och räknas inte riktigt som högtid av någon märklig anledning) är Halloween min absoluta favorithögtid. Jag älskar skräck och jag älskar godis. Klart att kombon är ultimat, liksom! Här på bibblan förbereder vi oss för fullt. Det kommer att bli stort, jag lovar! Håll utkik. Men redan nu kan jag avslöja att det blir en legendarisk filmvisning. Vi bjuder både på popcorn och vampyrer.
Härom dagen läste jag en artikel i DN om varför vi (människor) tycker så mycket om att bli skrämda på låtsas. Av någonting som inte finns på riktigt och som vi därför kan hantera. Till skillnad från verkliga otäckheter som krig, miljöförstöring och terrordåd. Kanske läser vi skräckböcker och ser splatterfilm som en tröst? För att känna oss starka? Oavsett varför är det ett intresse som bör uppmuntras. Så passa på nu i höstrusket att krypa ihop i läsfåtöljen medan det stormar utanför fönstret och njut av spöken, monster och zombies. (Och godis. Om det råkar vara lördag.)
Dagens tips är inte bara ett boktips utan också en ledtråd om bibblans höstlovsaktiviteter.
Skräckens cirkus av Darren Shan, den alldeles, alldeles sanna legenden om Darren Shan. Det handlar om en pojke vid namn Darren Shan som lever ett högst ordinärt liv fyllt av läxor, fotboll och kompisar. Det enda lite ovanliga med honom är väl hans fascination av spindlar. Och att han gillar att bli skrämd. Men när han och bästa kompisen Steve lyckas komma över varsin biljett till Cirque de Freak tar hans liv en helt ny vändning. Bland alla freaks som uppträder på cirkusen (och till min lycka ingående beskrivs) sticker herr Crepsley och hans tama giftspindel ut. Crepsley för att Steve känner igen honom som den vampyr hans läst om i en av sina alla vampyrböcker och spindeln eftersom den är det perfekta husdjuret i Darrens ögon. Han bara måste äga den! Han beslutar sig för att stjäla spindeln för begäret efter den är så starkt. Men stjäl ostraffat för vampyrer gör man inte blir han snart varse.
Det börjar dock väl. Darren dresserar medelst tankeöverföring sin spindel och litar snart så pass på den att han inviger Steve i sin hemlighet. Om än något motvilligt eftersom han inte riktigt litar på sin vän lika mycket som förut. Han hörde honom nämligen vädja till mr Crepsley att göra honom till sin medhjälpare. Steve blev dock inte hörsammad då hans blod var ont. Vill Darren verkligen vara vän med någon som vill bli vampyr frivilligt och dessutom är ond? (Ja, jag skulle då inte tveka men det är ju en annan sak.)
Men sen så går det illa. Darren mister koncentrationen och spindeln biter Steve som faller i koma. Det enda som kan rädda honom är ett motgift och Darren finner ingen annan råd än att söka upp vampyren och be om ett serum. Det skall han få. Men på ett villkor; att han blir vampyrens medhjälpare. Priset Darren får betala för sin väns liv är sitt eget mänskliga och därtill deras vänskap. För plötsligt är vännerna nu fiender och Steve svär på att en dag hämnas att Darren fick bli vampyr men inte han!
Det är en rysligt spännande story som håller ångan uppe i elva delar till. Läs allihop så fort du kan! De står på ungdomsavdelningen men de är verkligen inte svåra att läsa. Funkar lätt från femman ungefär.

Alla böckerna i rätt ordning:
Skräckens cirkus
Vampyrens medhjälpare
Dödens tunnlar
Vampyrernas berg
Prövningarnas tid
Vampyrprinsen
Skymningsjägarna
Nattens bundsförvanter
Gryningsmördarna
Andarnas sjö
Skuggornas herre
Ödets söner

Kolla vilka som finns inne här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar