fredag 31 maj 2013

Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins

Efter rejält otäcka Hungerspelen kommer Suzanne Collins nu med en serie för lite yngre men som är nästan lika läskig. Fast kanske mer äcklig.
I första boken om Gregor trillar han och lillasyster Boots ner genom ett hål i tvättstugan och faller och faller hur länge som helst tills de hamnar nere i Underjord, en värld befolkad av lilaskimrande människor, sjukt stora spindlar, kackerlackor, fladdermöss och råttor.
Jag avskyr verkligen insekter nästan mest av allt i hela världen och kunde knappt läsa om de två meter höga kackerlackorna som visserligen var godhjärtade men uäääh så äckliga! Och spindlarna! Lika stora och äckliga! Men jag vande mig. Och till slut sörjde jag när en kackerlacka dödades lika mycket som om det hade varit en hund.
Nere i Underjord råder oroligheter. Krig mot råttorna hotar och människorna väntar på en från Ovanjord som enligt en gammal profetia skall leda dem i kriget och störta råttorna. När Gregor plötsligt trillar ner tror alla att det är han som är den utvalda. Men det vill inte Gregor veta av. Han vill bara hem. Mamma måste ju vara jätteorolig!
Fast när han får veta att hans pappa hålls fången hos råttorna förändras läget. Tillsammans med kackerlackor, spindlar och fladdermöss måste de nu bekämpa råttorna och befria Gregors pappa.
Det kommer att bli väldigt blodigt och inte alla kommer att överleva, säger profetian. Om nu Gregor vill tro på den.
Men tanken på att äntligen få träffa sin pappa som försvann spårlöst två år tidigare får honom att våga allt!

Finns boken inne? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar