tisdag 21 augusti 2012

Delirium av Lauren Oliver

Tänk dig en värld utan kärlek. Där kärlek är en sjukdom som går att bota. Inga krossade hjärtan, inga tårar eller svartsjuka. Men heller inga kyssar, inget pirr eller söta sms.

I en inte alltför avlägsen framtid har forskarna hittat ett sätt att bota människan från kärlek, denna livshotande sjukdom som förstört så många liv och gjort människor galna. Ett enkelt litet kirurgiskt ingrepp på 18-årsdagen bara och man kan leva sitt liv utan några känslostormningar alls. Tryggt, lyckligt men lite tråkigt.
Lena ser fram emot sin arton-årsdag. Hon ser fram emot att bli som alla andra. Det är 95 dagar kvar och hon räknar ner dem. Snart är faran över och risken att hon skall bli sjuk som sin mamma. Mamma som aldrig kunde komma över kärleken till Lenas pappa, som grät ibland på kvällarna men också sjöng och sade till Lena att hon älskade henne. Snart, tänker Lena. Snart.
Men så möter hon Alex och hela hennes världsbild ställs på ända.
Alex kommer utifrån, från Vildmarken där de som finns kvar efter utrensningen lever. Där människor fortfarande kan bli kära. Lena drabbas. Hon blir sjuk. Men är det värt det? Är kärleken värd det? Vågar hon trotsa regeringen och allt hon trott på?
Delirium är en romantisk thriller, en spännande dystopi som andas lite Hungerspelen. Den är första delen i en trilogi och nu väntar det här jobbiga innan nästa del släpps på svenska nästa år. För gud så bra den är!
Och jag tänker att det är värt. Kärlek alltså. Trots att mitt hjärta ständigt krossas är det värt.

Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar