tisdag 12 mars 2013

En sekund i taget av Sofia Nordin

Vad skulle du göra om alla omkring dig dog? Hela din familj, alla på skolan och kanske alla i hela världen? Hur skulle du klara dig? Utan elektricitet, telefon eller andra människor?
En mystisk sjukdom slår ner hårt som från ingenstans. Alla får väldigt hög feber och dör inom loppet av några timmar. Alla utom Hedvig.
Hedvig cyklar bort till skolan där hon vet att det finns tält och sovsäckar. Hon vill bort från sitt hus där hennes mamma, pappa och lillebror ligger döda, bort från staden där hon ser döda grannar och  klasskamrater överallt. Ut i skogen flyr hon med ryggsäcken packad med konserver. Men så kommer hon på att det finns en 4H-gård i närheten. En bondgård med djur betyder sällskap, värme och mat.
Hedvig tvingas lära sig allting själv. Hur man mjölkar en ko, hur man hugger ved och hur man hanterar den stora sorgen över att vara helt ensam. Hon inser att hon aldrig kommer att träffa någon att bli kär i, någon att kyssa eller få barn med. Hur står man ut med den sorgen? Hon saknar sin bästis. Hedvigs allra bästa vän som var så bra på allting men som samtidigt tryckte ner Hedvig och fick henne att tro att hon inte kan klara någonting. Men se på henne nu! Sakta växer Hedvigs självförtroende och hon växer varje dag av att veta att hon kan. Hon kan klara sig själv. Förutom det här med ensamheten. Och saknaden.
Finns det verkligen inte fler människor där ute som också har klarat sig? Och kan hon lita på att de i så fall vill henne väl?
Den här boken är helt sjukt bra. Jag kunde bara inte sluta läsa när jag väl hade börjat. Jag grät med Hedvig, hejade på henne och satt på helspänn hela tiden. Herre gud, vilken bok! Läs för bövelen! (Och akta er för feber.)
Finns boken inne? 

2 kommentarer:

  1. Åh denna väntar jag också på att få hinna läsa! :) //Linnéa

    SvaraRadera
  2. Hoppas du hinner snart!

    SvaraRadera