onsdag 20 juli 2011

Andra världskriget

Moa var här igen igår. Ni vet, hon som skulle lära sig teckenspråk. Nu hade hon lärt sig bokstavera bibliotekarie. Riktigt flott! Men mest var hon här för att låna böcker om andra världskriget. Vi hade inte alla inne men vi hittade några bra. Alla mina bästa tips hittar ni däremot här!

Nummer 1 är God natt mister Tom av Michelle Magorian.
Den handlar om tolvårige Willie som evakueras från London under andra världskriget. Vet ni vad det innebar? London var särskilt farligt under kriget för tyskarnas bomplan siktade in sig främst på huvudstaden och inte lika mycket på landsbygden. Så för att barnen  skulle klara sig skickades många ut på landet, till avlägsna släktingar eller andra snälla människor som var villliga att ta hand om dem. Föräldrarna var kvar i stan och jobbade. Många pappor låg förstås vid fronten eller befann sig i Tyskland och bombade städer där. Hemskt var det! Och sorgligt. Boken om Willie är precis så hemsk och sorglig som man kan tänka sig. Den är ganska gammal; jag läste den när jag var liten. Men den kommer ständigt ut i nya upplagor och läses och älskas fortfarande. Missa den inte!
Den står bland ungdomsböckerna men passar lika bra för er som går på mellanstadiet.

Ett annat måste är Boktjuven av Markus Zusak som är lika mycket magisk äventyrsroman som gripande sorgligt drama om judeförföljelser. Liesel stjäl en bok på sin brors begravning och sedan är hon ohjälpligt fast i böckernas värld. Hon lär sig vad böcker kan göra, vilken makt ordet har och hur mod och kunskap tillsammans kan göra skillnad. Eftersom boken utspelas under andra världskriget då hundratusentals människor hamnade i koncentrationsläger och Döden är berättaren kan den inte sluta lyckligt. Var beredd på det. Men läs den för allt i världen! För det är en viktig bok.

Alldeles förfärlig är också John Boynes Pojken i randig pyjamas som också finns som film. Brunos pappa jobbar i Auschwitz och familjen bor precis bredvid. Bruno är liten, bara nio år och förstår inte vad ett koncentrationsläger är eller att judar är likadana som han. När han träffar pojken Schmuel som bor bakom stängslet börjar det sakta gå upp för honom vad som egentligen sker på andra sidan och vad hans pappa egentligen arbetar med. Mellan pojkarna växer en stark vänskap fram och Bruno bestämmer sig för att försöka rädda Schmuel.


Andra bra böcker som handlar om andra världskriget och  finns på biblioteket:

Jenny Berthelius Flykten
Walter Buchigmani Säg aldrig vem du är!
Aidan Chambers Vykort från Ingenmansland
Magda Eggens Aldrig mera krig, Emma!
Christa Laird I skuggan av muren
Juri Orlev Mannen från andra sidan
Annika Thor En ö i havet
Jill Paton Walsh Eld över London
Robert Westall En vän i nöden

Kom in och låna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar