torsdag 24 januari 2013

Alex och Corinthia av Patrik Bergström

Det börjar med en storm. Långt nere på havsbottnen stormar det och över hela riket Eyrvandier stormar det. Stormen når även det värdshus där det bor två föräldralösa syskon, Alex och Corinthia. De vet det inte än men någonting märkvärdigt skall snart hända och de spetsiga, konstiga öron Corinthia alltid försökt dölja kommer snart att få sin förklaring.
De har alltid undrat var de kommer ifrån och vilka de är men de har trivts bra och värdshusvärden Ödvar har varit som en pappa för dem.
Men den här stormiga dagen kommer en främling vandrande. I sin hand har han en stav med en grön sten. När han slår sig ner vid ett av värdshusets bord råkar han tappa staven och Alex tar upp den. Plötsligt genomströmmas Alex av en mäktig kraft och stenen lyser starkt. Främlingen förstår att Alex har de magiska krafter som krävs för att kunna hantera Eldens magi. Den eviga elden som de goda och onda krafterna strider om.
Främlingen presenterar sig som Galder och eldmagiker. Han skyddar Eyrvandier och magin mot de mörka krafter som hotar att ta över riket. Han ber syskonen att följa med honom.
Alex och Corinthia ser sin chans att äntligen få reda på vilka de är och beslutar sig för att följa med Galder. Men det är många som är på jakt efter den eviga elden och resan blir strapastfylld och farligt spännande.
Jag tycker om den här boken. Men jag trodde att den skulle vara mer lättläst eftersom den är så pass kort. Den är bara 84 sidor lång och innehåller en hel del  (fina) bilder som lurar mig att tro att boken passar yngre. Det gör den inte för språket är ganska svårt. Särskilt första kapitlet är svårt att förstå sig på men tar man sig igenom det (eller struntar i det) går det mycket lättare sen. Det är fortfarande en massa svåra och krångliga ord här och var men jag tycker att de ger en sagostämning på något vis. En känsla av att det verkligen är en annan tid och en annan värld. Strunta i att du inte fattar alla orden och njut av stämningen i boken istället. Riktigt klassisk fantasy precis som den skall vara men på bara 84 sidor. Bra där.
Kolla om boken finns inne här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar